Termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt om te zien hoe ver je zwanger bent en om de uitgerekende datum vast te stellen. Bij 10 weken zwangerschap is de baby zo groot als een doppinda en zijn ook al echt de structuren zichtbaar, een klein mini-mensje!

Wat houdt deze echo in?

De termijnecho wordt gemaakt om te zien hoe ver je zwanger bent en om de uitgerekende datum vast te stellen.

Bij 10 weken zwangerschap is de baby zo groot als een doppinda en zijn ook al echt de structuren zichtbaar, een klein mini-mensje!

Als deze echo de eerste echo is die gemaakt wordt, kunnen we ook vaststellen dat de zwangerschap in de baarmoeder zit, of er een eenling of meerlingzwangerschap is en of het hartje klopt.

Het vaststellen van de uitgerekende datum is het meest betrouwbaar tussen 10 en 11 weken zwangerschap. De echo kan zowel uitwendig als via een inwendige echo plaatsvinden.

Je kunt voor de termijnecho verwezen worden door je verloskundige of gynaecoloog. De echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Waar letten we op?

Tijdens de termijnecho let je echoscopist of verloskundige op de ontwikkeling van je baby. Ze kijkt hierbij naar de volgende punten:

  • Termijn: in de eerste 14 weken van de zwangerschap ontwikkelen alle embryo’s zich hetzelfde. Op basis van de lengte van het embryo kan de verloskundige daarom precies zien hoeveel weken je zwanger bent.
  • Hartslag: tijdens de echo is meestal te zien of te horen of het hartje van je baby goed klopt. Is je controle erg vroeg in je zwangerschap? Dan kan het soms te vroeg zijn om de hartslag te horen. Je verloskundige kan je vertellen of je je zorgen moet maken.
  • Meerling: bij deze controle is het mogelijk om te zien of je één of meerdere baby’s verwacht. Is het een meerling? Dan krijg je van je verloskundige extra informatie over het verloop van je zwangerschap.
  • Innesteling: heel soms (bij ongeveer 1% van de zwangere vrouwen) kan de innesteling buiten de baarmoeder plaatsvinden. Er is dan sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Hierop controleert de echoscopiste tijdens de termijnecho.
  • Baarmoeder en eierstokken: voor een zwangerschap met zo min mogelijk problemen is het belangrijk dat je eierstokken en baarmoeder er normaal uitzien. Ziet de echoscopiste hier afwijkingen? Dan kan er direct een plan worden gemaakt om je zo goed mogelijk te begeleiden.

Plan je bezoek

Zorg ervoor dat je voorbereid naar je afspraak gaat. Alle informatie voor je bezoek vind je hier.