Anticonceptie

Anticonceptie is er in verschillende vormen en maten. Je wensen rondom anticonceptie kunnen veranderen, afhankelijk van de fase waarin je leven zich bevindt. Bij Sicht kan je terecht voor advies over welke vorm van anticonceptie bij je past en voor het plaatsen van een spiraal.

Spiraal plaatsen

Voor het plaatsen van een spiraal kun je contact opnemen met Sicht. Er wordt dan eerst een telefonisch consult ingepland. Tijdens dit consult wordt informatie gegeven over de verschillende soorten spiraaltjes die er zijn, zodat je een keus kunt maken welke je zou willen. Vervolgens plannen we een afspraak in voor de plaatsing zelf. Dit kan zowel op onze locatie in het MCL als in Wommels.

Wanneer je een afspraak bij ons hebt voor het plaatsen van een spiraal, ontvang je altijd via de mail een uitgebreide informatiebrief over de procedure, de voorbereiding en adviezen.

 

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn twee typen spiraaltjes: het hormoonspiraal en het koperspiraal.

Bij het koperspiraal (de T-safe) heb je de eerste 3 maanden na plaatsing wat meer kans op heftiger bloedverlies en krampen dan je gewend bent bij een menstruatie. Daarna herstelt de natuurlijke cyclus zich meestal weer. De kosten van de T-safe zijn ongeveer €70,-. Dit spiraaltje kan 5 jaar blijven zitten. Er is ook een variant die 10 jaar kan blijven zitten.

Het hormoonspiraal is er in twee varianten: de Mirena en de Kyleena. Een hormoonspiraal werkt op twee manieren: het slijm in de baarmoedermond wordt ‘taaier’, waardoor zaadcellen moeilijker kunnen passeren en het onderdrukt vaak de eisprong zelf. Met dit spiraal ben je 5 jaar beschermd. Het hormoonspiraal kost ongeveer €150,-.

De kosten van de spiraal zelf worden niet vergoed door het basispakket van je verzekering. De kosten van het plaatsen (€73,35) worden over het algemeen wel vergoed door je verzekering, evenals de kosten van het verwijderen van de spiraal.

Spiraal verwijderen

Voor het verwijderen van je spiraal kun je ook bij ons terecht, eventueel in combinatie met een kinderwensconsult.

 

Maak direct een afspraak