Vitaliteitsecho

Deze echo kan tussen de 7 en 10 weken zwangerschap. Hierbij wordt gekeken of het hartje klopt, of er sprake is van een meerling en of de zwangerschap in de baarmoeder zit. U krijgt de echofoto’s direct gestuurd naar uw email of telefoon, en een geprinte foto en/of een USB stick. Wij kunnen deze echo declareren bij de zorgverzekeraar. Neemt u dan uw verwijsbrief van de verloskundige of huisarts mee?

Termijnecho

Een termijnecho is bedoeld om de exacte duur van de zwangerschap te bepalen. Deze echo vindt meestal rond de 10e week plaats. Aan de hand van de afmetingen van de foetus kan vrij precies de zwangerschapsduur berekend worden. Tevens wordt er gekeken naar de aanwezigheid van hartactie, eenling of meerlingzwangerschap en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Als u voor 10 weken zwangerschap komt, is het onderzoek meestal inwendig (via de vagina). Wanneer u na 10 weken zwangerschap een termijnbepaling heeft, dan is het onderzoek meestal uitwendig (via de buik).  U krijgt de echofoto’s direct gestuurd naar uw email of telefoon, of op de USB stick,  en enkele geprinte foto’s,

Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom

U kunt laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat u kind Down-, Edwards- en Patausyndroom heeft.

U kunt kiezen uit twee verschillende testen: de combinatietest en de NIPT.

  • De combinatietest is een bloedtest bij de zwangere en een echo (nekplooimeting) bij het kind. De echo kan tussen 11+4 en 14 weken, maar wordt bij voorkeur rond 12 weken gepland. Meer informatie over de combinatietest kunt u lezen in de folder en op de website van het RIVM. De bloedtest wordt gedaan tussen 9 en 11 weken zwangerschap. U ontvangt hiervoor een bloedprikformulier van uw verwijzer. Neem dit formulier mee naar het bloedprikken en attendeer de medewerker van het prik-lab op dit formulier: voorbeeld NT bloedprikformulier. Let op: U ontvangt dan 3 losse bloedprikformulieren van uw verwijzer. U kunt ze het beste aan elkaar nieten.

 

  • De NIPT is een bloedtest bij de zwangere.  U kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. Bent u onder controle van de gynaecoloog? Dan kunt u bij Sicht terecht voor een counselingsgesprek over de screening op down-, Edwards- en Patausyndroom. Om u goed voor te bereiding op het counselingsgesprek raden wij u aan de website: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Bent u onder controle van de verloskundige of huisarts? Dan kunt u bij hen terecht voor meer informatie over de combinatietest en NIPT.

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)

De 20-weken echo (SEO) is een echo die tussen week 18-21 gedaan kan worden.  De voorkeur is met 19 weken. Met deze echo kunt u laten onderzoeken of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. Als de echoscopiste een afwijking ziet of twijfelt neemt zij contact op met uw verloskundige. Meer informatie over de 20-weken echo kunt u lezen in de folder en op de website van het RIVM. Belt u ons rond 12 weken alvast voor een afspraak, zodat we voor u een gunstige dag en tijd kunnen inplannen.

U krijgt de echofoto’s direct gestuurd naar uw email of telefoon, of op de USB stick,  en enkele geprinte foto’s,

Groei-echo

Soms is er reden om de groei van uw kindje met de echo te beoordelen. Uw verloskundige of huisarts zal u hiervoor verwijzen als daar bij u een indicatie voor is. Bij een groeimeting proberen we zo nauwkeurig mogelijk de omtrek van het hoofd, de omtrek van de buik en de lengte van het botje in het bovenbeen op te meten. Deze metingen bij elkaar zeggen iets over de groei van uw kind in vergelijking met het gemiddelde kind bij dezelfde zwangerschapsduur. De uitgerekende datum verandert niet meer na een groeimeting. Want ‘groter’ is niet gelijk aan ‘ouder’.

Placentalokalisatie

Bij de placentalokalisatie wordt gekeken naar de ligging van de placenta ten opzichte van de baarmoedermond.

Liggingsecho

Bij een liggingsecho wordt gekeken naar de ligging van het kindje in de buik.

 

Als u voor het eerst bij SICHT komt ontvangt u gratis van ons een USB stick met daarop foto’s en een filmpje van uw kindje. De USB sticks zijn mede mogelijk gemaakt door www.sinnekinderopvang.nl

AORTAMETING

Naast zwangerschapsecho’s kunt u bij echocentrum SICHT terecht voor een aortameting.
Bij het onderzoek van de aorta meten we de doorsnede van de aorta, boven en onder de aftakkingen naar de nieren. Hiermee kunnen we beoordelen of u hier een verwijding hebt.
Bent u hierin geinterresseerd lees dan gerust deze folder en voor vragen zijn wij natuurlijk telefonisch bereikbaar